Διατύπωση του κοινού οράματος

Η γνώμη των πολιτών για το όραμα

Η γνώμη των πολιτών για το όραμα αποτυπώθηκε τόσο μέσω σχετικής ερώτησης, μέρος του ερωτηματολογίου που διατέθηκε στους πολίτες[1], όσο και μέσω των γενικότερων προτεραιοτήτων που έθεσαν από το σύνολο των απαντήσεών τους. Καθώς οι γενικότερες προτεραιότητες αναλύονται στο επόμενο κεφάλαιο της παρούσας έκθεσης, στην συνέχεια δίνεται βαρύτητα στις εξειδικευμένες απαντήσεις που αφορούσαν στο όραμά τους για την πόλη. Αναφορικά με τις απαντήσεις που έδωσαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα ερωτηματολογίου, τόσο οι πολίτες που κατοικούν και δραστηριοποιούνται στο Δήμο Φιλοθέης- Ψυχικού θα ήθελαν ένα Δήμο που στο μέλλον θα είναι κυρίως ασφαλής και προσβάσιμος για όλους και όλες χωρίς αποκλεισμούς (21% των συνολικών απαντήσεων), φιλικός προς το περιβάλλον (20% των συνολικών απαντήσεων), αλλά και έξυπνος και πρωτοπόρος σε καινοτομίες (18% των συνολικών απαντήσεων).


Η γνώμη των φορέων όσον αφορά στο όραμα αποτυπώθηκε κατά τη διάρκεια των θεματικών τηλεδιασκέψεων στα πλαίσια του Α’ Κύκλου Διαβούλευσης.

Από τις τοποθετήσεις τόσο της Δημοτικής Αρχής όσο και από τους συμμετέχοντες φορείς σκιαγραφήθηκε το όραμα για μία πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση του Δήμου Φιλοθέης- Ψυχικού, η οποία θα εστιάζει στην εξυπηρέτηση των μετακινήσεων ατόμων, αντί της εξυπηρέτησης των μηχανοκινήτων οχημάτων στο διαθέσιμο αστικό χώρο και όπου θα δίνεται προτεραιότητα στην πεζή μετακίνηση χωρίς περιορισμούς και αποκλεισμούς, καθώς και στην ενθάρρυνση της χρήσης του ποδηλάτου και των ΜΜΜ.

Οι φορείς που συμμετείχαν στον Α’ Κύκλο Διαβούλευσης οραματίζονται ένας Δήμο περισσότερο βιώσιμο και ανθρώπινο και  με καλύτερη σύνδεση και λειτουργική ενοποίηση των επιμέρους Δημοτικών ενοτήτων του. Μια τέτοια στρατηγική θα δίνει έμφαση στην εξυπηρέτηση διαφορετικών ομάδων κατοίκων στις καθημερινές τους μετακινήσεις, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες μετακινούμενων  όπως είναι τα παιδιά, τα ΑμεΑ, η τρίτη ηλικία, οι ποδηλάτες κ.α.

Όλοι συμφώνησαν πως η προσβασιμότητα αναφαίρετο δικαίωμα και θα πρέπει να γίνεται χωρίς αποκλεισμούς. Παράλληλα, στόχος και επιδίωξη είναι να επιτευχθούν τα παραπάνω μέσα από μία ενιαία θεώρηση του πολεοδομικού και κυκλοφοριακού σχεδιασμού και δίνοντας έμφαση στη διατήρηση της φυσιογνωμίας της κηπούπολης. Μία τέτοια προσέγγιση θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα από την αποτελεσματική αντιμετώπιση των διαμπερών κινήσεων, ιδιαίτερα στις πληττόμενες περιοχές του Δήμου, μέσα από τη βελτίωση και αναβάθμιση της ελκυστικότητας και της αισθητικής του αστικού περιβάλλοντος στο σύνολο του Δήμου, αλλά και μέσα από την ιεράρχηση μέτρων που θα μπορούν να λαμβάνουν υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες των καθημερινών χρηστών με απώτερο σκοπό τη βελτίωση και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Φιλοθέης- Ψυχικού.

Με βάση τα παραπάνω διαμορφώθηκε το κοινό όραμα για το σχεδιασμό ΣΒΑΚ του Δήμου Φιλοθέης- Ψυχικού από την Ομάδα Έργου. Η διατύπωση του οράματος όπως διαμορφώθηκε είναι η ακόλουθη:

[1] Τα αποτελέσματα προκύπτουν από το σύνολο των ερωτηματολογίων πολιτών που συμπληρώθηκαν  έως 11/9/2020.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s